Voor informatie of behandeling: 079 - 3200 211

Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens wordt ook wel 'etalagebenen' of 'perifeer arterieel vaaktlijden (PAV)' genoemd. Bij claudicatio intermittens is er een vernauwing in de slagaders van uw benen. Deze vernauwingen zijn het gevolg van slagaderverkalking (artherosclerose). Door deze vernauwingen is de toevoer met (zuurstof-rijk) bloed naar uw benen verminderd. Hierdoor kan er minder zuurstof getransporteerd worden naar de spieren in uw benen. Waarom heeft men bij claudicatio klachten bij het wandelen, rennen of trappen lopen? Dat komt omdat als u gaat wandelen, rennen en trappen lopen, er meer zuurstof nodig is om uw beenspieren te laten werken.

De pijn of de krampen komen door een zuurstoftekort. Daarom houden deze klachten op als u een poosje stilstaat: in rust hebben spieren minder zuurstof nodig. Mensen met claudicatio intermittens kijken vaak op straat in winkeletalages om onopvallend even te kunnen rusten - vandaar de naam 'etalagebenen'. Wat kan men doen om deze pijn bij claudicatio verminderen en om grotere afstanden te kunnen wandelen? Het is wetenschappelijk aangetoond dat een specifieke vorm van looptraining helpt bij etalagebenen. Deze looptraining wordt gegeven door een fysiotherapeut. Bij de start van deze training wordt de loopafstand heel goed gedoseerd en daarna geleidelijk opgebouwd.

Er vindt een uitgebreide intake plaats, waarbij je huidige pijnvrije wandelafstand en je maximale wandelafstand worden gemeten. De trainingen duren een half uur tot een uur en vinden 2 tot 3 maal per week in de oefenzaal plaats. Er wordt gebruik gemaakt van een loopband met een instelbare hellingshoek en een fietsergometer. Er zijn ook moderne krachtapparaten aanwezig voor als de spierkracht ook getraind moet worden.

Het MTC is aangesloten bij het Claudicationet, wat betekent dit? Dit betekent dat bepaalde collega's speciale opleiding hebben gedaan voor het behandelen van claudicatio intermittens. Deze collega's volgen ook jaarlijks bijscholingen over dit vakgebied. Er wordt behandeld volgens richtlijnen waarvan de werkzaamheid is aangetoond. Volgens de regels van het Claudicationet krijgt u ook, telkens als u een afspraak hebt bij uw vaatchirurg, van ons een formulier mee waarin staat welke vorderingen u hebt gemaakt. Dit is belangrijke informatie voor de vaatchirurg.

Heeft u nog vragen over looptherapie bij claudicatio intermittens, aarzel niet om contact met ons op te nemen! We staan u graag te woord!