Voor informatie of behandeling: 079 - 3200 211

Oedeemtherapie Zoetermeer

Heeft u last van spanning rondom een zwelling? Bel MCT Zoetermeer voor het verhelpen van vochtophopingen in uw lymfestelsel. Wij zorgen er met oedeemtherapie voor dat de pijn of hinder verdwijnt en u weer klachtenvrij kunt bewegen. 

De letterlijke betekenis van oedeem is vochtophoping. Een vochtophoping op een plaats waar normaal gesproken geen tot weinig vocht aanwezig is. Denk hierbij aan je enkels, benen of longen. Oedeem wordt veroorzaakt door een stoornis in het lymfestelsel. Door deze stoornis wordt weefselvocht slecht afgevoerd en hoopt het vocht zich op in de huid en onderliggende weefsels. Dit kan een zwaar, tintelend of vermoeid gevoel geven. Ook kan het een gevoel van spanning rondom de zwelling veroorzaken. Soms gaat dit gepaard met pijnklachten. Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen, gewrichtsklachten en huidklachten. 

Behandeling door de oedeemtherapeut

Let op! Voor oedeemtherapie is een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Wanneer u met klachten bij onze oedeemtherapeut terechtkomt, zullen zij eerst achterhalen welk type oedeem u heeft. Dit doen zij door middel van een anamnese (een vraaggesprek over uw klachten), een vragenlijst en lichamelijk onderzoek. Welk type oedeem u heeft is bepalend voor de aanpak van de behandeling. Mogelijke typen oedeem zijn:

  • Lymfoedeem: een stoornis in het lymfestelsel
  • Veneus oedeem: een afwijking van de bloedvaten in de benen
  • Traumatisch oedeem: ontstaan na een ongeval
  • Primair oedeem: een aangeboren afwijking in het lymfsysteem
  • Secundair oedeem: ontstaan door een infectie, operatie of ongeval
  • Tertiair oedeem: ontstaan na bestraling, chemokuur of medicijnen
  • Lipoedeem: ontstaan door een ongelijkmatige vetverdeling

De behandeling zal bestaan uit één of meerdere elementen. Behandelmethoden zijn: manuele lymfdrainage, zwachtelen, ademhalingstherapie of -oefeningen, lymfetaping en ondersteunende kousen. In samenspraak met u stelt de oedeemtherapeut een behandelplan op.

Voor de behandeling van klachten veroorzaakt door oedeem kunt u terecht bij onze oedeemtherapeuten Jose Mulder-Everts en Esther Castenmiller-Van Leeuwen. Zij oefenen hun beroep voornamelijk uit in de behandelkamer. Op advies van de arts of specialist wordt er bij uitzondering thuis behandeld.

Verhelp uw klachten met oedeemtherapie in Zoetermeer

MTC Zoetermeer is een allround fysiotherapiepraktijk met verschillende specialisaties. Dit betekent dat wij alle lichamelijke klachten behandelen. Klachten die veel voorkomen bij mensen met oedeem zijn een vermoeid gevoel of een gevoel van spanning. Tijdens uw eerste afspraak luisteren wij aandachtig naar uw klachten en voeren wij een lichamelijk onderzoek uit. Naderhand bespreken we samen de uitkomsten. Ook stellen wij een passend behandelplan op en geven wij een behandeltermijn aan.

Wilt u weer klachtenvrij bewegen of sporten? Heeft u last van een vermoeid gevoel? Voor het verhelpen van uw klachten kiest u MTC Zoetermeer als uw praktijk voor oedeemtherapie in Zoetermeer en omstreken.

Neem contact op

Corona update: de oefenzaal is momenteel weer geopend voor mensen die trainen op een abonnement. Ook het zwembad is open, waardoor hydrotherapie vanaf 27 mei weer van start is gegaan. Neem bij vragen contact op.