Voor informatie of behandeling: 079 - 3200 211

Oedeemtherapie

Oedeem betekent letterlijk vochtophoping. Door een stoornis in het lymfstelsel is de afvoer van weefselvocht te gering en hoopt het vocht zich op in de huid en onderliggende weefsels. Het lymfstelsel maakt deel uit van ons lichamelijke reinigings- en afweersysteem.

Het bestaat uit een netwerk van lymfvaten en lymfklieren of lymfknopen. 
De lymfvaten nemen weefselvocht op, met daarin opgelost eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes. Via de lymfvaten komt het vocht in de lymfknopen of lymfklieren. Deze bevinden zich vooral in de liezen, oksels en de hals en ze werken als filters. Ze vernietigen schadelijke deeltjes en afvalstoffen.

Bij lymfoedeem is sprake van een zwelling, een vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels. Ook een zwaar of vermoeid gevoel in arm of been, of een gevoel van spanning rondom pols, vingers, enkels, elleboog of knieën kan het gevolg zijn van lymfoedeem. Soms gaat dit gepaard met pijnklachten. 
Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen gewrichtsklachten en huidklachten.

Wanneer ontstaat lymfoedeem?

De stoornis in het lymfsysteem kan zijn aangeboren (primair lymfoedeem), maar meestal treedt lymfoedeem op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren (secundair lymfoedeem). Veelal is deze beschadiging een gevolg van een borst- of prostaatoperatie of van bestraling. Ook na een andersoortige operatie of trauma kan lymfevocht in de weefsels blijven bestaan

Er zijn echter meerdere vormen van Oedeem: 
Lipoedeem, Veneus oedeem, Algemeen oedeem, Combinatie van diverse oedemen.

Lipoedeem

Lipoedeem betekend letterlijk vet- en vocht ophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht.
Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). Ook kunnen de armen zijn aangedaan.
Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt lymfoedeem (vochtophoping) zich er naast in een periode van vijftien jaar. Overgewicht versnelt dit proces en vergroot de gezondheidsrisico’s. Vaak is er ook een combinatie met spataderen

Veneus oedeem 

De meest voorkomende oorzaak van veneus oedeem is een afwijking in het aderlijke stelsel, dus een afvoerstoornis. Hierbij wordt het bloed onvoldoende afgevoerd, hetgeen leidt tot opeenhoping van vocht. In staande houding moet het bloed in de aderen, tegen de zwaartekracht in, naar boven worden gepompt. Dit gebeurt voornamelijk door de spieren van de kuit. Lopen is daarom uitstekend, maar lang staan of zitten is slecht voor de bloedafvoer door de aderen. In de aderen zijn kleppen aanwezig die in verticale houding het terugstromen van het bloed naar de voeten verhinderen. Als deze kleppen niet meer goed afsluiten, stroomt het bloed gemakkelijk terug, zodat de druk in de aderen en haarvaten toeneemt en de aderen worden wijd. Veneus oedeem is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en een slecht werkend veneus bloedvatsysteem.

Onze oedeemtherapeut zal nav een gerichte vragenlijst en onderzoek bepalen welk type oedeem u heeft. Het type oedeem bepaalt de aanpak van behandeling. Deze zal bestaan uit één of meerdere van de volgende elementen:
Manuele lymfdrainage, Zwachtelen, Ademhalingstherapie/oefeningen, Lymfetapen, ondersteunende kousen

In samenspraak met u zal een behandelplan opgesteld worden. 
Voor oedeemtherapie heeft u een verwijzing van de huisarts of specialist nodig