Voor informatie of behandeling: 079 - 3200 211

Rugklachten

Rugklachten zijn de meest voorkomende bewegingsklachten. Ongeveer 80% van de volwassenen heeft wel eens last van rugklachten. Klachten en pijn aan de wervelkolom kunnen bijvoorbeeld zijn: lage rugpijn, spit, lumbago, artrose of een hernia. Pijn aan de rug kan een belemmering vormen in het dagelijks functioneren. Dit kan verholpen worden met een behandeling. De therapeuten van MTC Zoetermeer helpen u graag.

Rugklachten door verkeerde houding

Een verkeerde houding kan resulteren in rugklachten of de al bestaande rugklachten verergeren. Mensen zijn zich veelal niet bewust van de verkeerde houding, waardoor steeds meer klachten erin sluipen. Bij de hedendaagse levensstijl waarbij het normaal is geworden om uren achtereenvolgens naar een scherm te staren, is het dan ook niet zo verrassend dat rugpijn de meest voorkomende klacht is. 

Verkeerde houding als gevolg van rugpijn

Naast rugklachten ontstaan uit verkeerde houding, kunnen rugklachten ook een verkeerde houding veroorzaken. Een verrekte spier, littekenweefsel of een whiplash: het zijn voorbeelden van oorzaken waardoor mensen een onopgemerkt een andere houding aannemen. Als er langdurig een verkeerde houding wordt aangenomen, zal dit resulteren in pijn en spierspanning. In het ergste geval kan kromming van de wervelkolom ontstaan. 

Onze fysiotherapeuten kunnen de verkeerde houding herkennen, de oorzaak vaststellen en u adviseren. Met de juiste oefeningen en aanpak met sterke focus, zorgen we voor afname van de rugklachten die u ervaart zodat u weer vrij kunt bewegen èn ontspannen. 

Soorten rugklachten

Bij MTC Zoetermeer behandelen wij alle soorten rugklachten. Wij maken onderscheid tussen aspecifieke klachten en specifieke klachten:

Aspecifieke rugpijn is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen van de rug. De klachten die veel voorkomen zijn spierproblemen, problemen met de tussenwervelschijf, SI klachten (sacro-iliacale), gewrichtproblematiek (facet), lumbago en spit. 

Specifieke rugpijn heeft een specifieke aanwijsbare oorzaak. Dit is in maar 5% van alle rugklachten het geval. Men moet hierbij denken aan een afwijking, fractuur, afgeschoven wervel, hernia of bijvoorbeeld een tumor.

Symptomen rugklachten

Er zijn veel verschillende rugklachten. Rugklachten komen vaker voor bij mensen met een slechte levenstijl: mensen die roken, overgewicht hebben en te weinig bewegen. De symptomen lopen uiteen van heftige acute pijn laag in de onderrug (die meestal stekend of schietend van aard is) tot zeurende pijn in de onderrug. Andere symptomen zijn:

  • Bewegingsbeperking
  • Dof gevoel in de benen
  • Het gevoel op kussentjes te lopen
  • Krampen
  • Pijn bij bukken en draaien van de rug
  • Tintelingen
  • Vastzittende stijve rug
  • Uitstraling naar bil of been

Behandeling

MTC Zoetermeer is gespecialiseerd in het behandelen van rugklachten. Samen met u bepalen wij welke zorg en behandelmethode het beste bij uw situatie past. Voor een succesvol herstel maken wij gebruik van:

Wilt u ook weer pijnvrij kunnen bewegen? Maak een afspraak met een van onze therapeuten. Zij zullen u vertellen hoe ze uw rugklachten kunnen behandelen.

Maak een afspraak